Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A növényi kártevők kis méretük ellenére nagy pusztítást hajthatnak végre. Az emberekhez hasonlóan a növényeknél is könnyebb a betegséget megelőzni, mint kezelni, ezért a hangsúly a védekezés - Kertészet, faiskola magazin
részletek »

Kártevők a kertben

Kertészet magazin, ami segít abban, hogy még a legkisebb helyen is tudjunk magunknak varázsolni virágokat, növényeket és ezek ápolásához ad hasznos tanácsokat. Legyen az akár a gyep, vagy éppen virágoskert, de haszonnövény is.
Kertészet, faiskola magazin
Itt vagy: Kertészet, faiskola magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Kártevők a kertben
Kártevők a kertben
A növényi kártevők kis méretük ellenére nagy pusztítást hajthatnak végre. Az emberekhez hasonlóan a növényeknél is könnyebb a betegséget megelőzni, mint kezelni, ezért a hangsúly a védekezésen van. Ha a növények kellő tápanyagot és folyadékot, illetve napfényt kapnak, az növeli az ellenálló képességüket, ezáltal csökken a megbetegedések valószínűsége.
Kártevők a kertben és az ellenük való védekezés

A növényi kártevők egy részét a rovarok, más részét a gombák alkotják. A természetnek ugyanakkor szüksége van rájuk, hiszen a rovarok a tápláléklánc fontos elemei. Ha a természet egyensúlyban van, akkor a növényeink vegyszerrel történő permetezés nélkül is egészségesek maradnak. Például a madarak megeszik a hernyókat, a katicabogarak pedig a levéltetveket.

Ugyanakkor ma már egyre több helyen alkalmazzák a vegyszerrel történő védekezést. Ennek az a hátránya, hogy nemcsak a káros, hanem a hasznos rovarok egy részét is megöli, megbetegíti a velük táplálkozó állatokat, illetve beszívódik a talajba és a talajvízbe, ezzel megbetegítve a növényeket, de még minket, embereket is. Arról nem beszélve, hogy egy idő után a kártevők rezisztensé fognak válni rá, így újabb meg újabb mérgeket kell kifejleszteni. Ezért permetszert csak a legvégső esetben használjunk!
Hirdetés

Egyes növények esetén úgy is védekezhetünk a kártevők ellen, hogy kézzel távolítjuk el azokat. Ez a módszer főképp a nagyobb méretű rovarok, csigák és hernyók ellen lehet hatásos (pl. a krumplibogarakat mi is eltávolíthatjuk a burgonya leveleiről).

Napjainkban a vegyszerrel történő védekezés alternatívájaként megjelentek az ún. makroorganizmusok. Ezek életmódjuk szerint ragadozók vagy parazitoidok lehetnek. A makroorganizmusok valójában apró méretű rovarok, melyek más (kártékony) rovarokkal táplálkoznak, miközben a növényeinket békén hagyják. Bár ez lenne a védekezésnek a legkézenfekvőbb megoldása, a gyakorlati alkalmazás nagy hozzáértést igényel.
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Kártevők, permetezés, vegyszerek, növény védelem, csigák ellen szer
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-03-16 09:13:44
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü