Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A mezőgazdaságban körülbelül 50 m2 terület szükséges ahhoz, hogy egy átlagos ember évi frisszöldség-szükségletét kielégítsék. Ez egy öttagú családdal számolva 250 m2-t jelent. Viszont ha az - Kertészet, faiskola magazin
részletek »

Milyen szempontok alapján tervezzük meg a veteményes helyét a házikertben?

Kertészet magazin, ami segít abban, hogy még a legkisebb helyen is tudjunk magunknak varázsolni virágokat, növényeket és ezek ápolásához ad hasznos tanácsokat. Legyen az akár a gyep, vagy éppen virágoskert, de haszonnövény is.
Kertészet, faiskola magazin
Itt vagy: Kertészet, faiskola magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Milyen szempontok alapján tervezzük meg a veteményes helyét a házikertben?
Milyen szempontok alapján tervezzük meg a veteményes helyét a házikertben?
A mezőgazdaságban körülbelül 50 m2 terület szükséges ahhoz, hogy egy átlagos ember évi frisszöldség-szükségletét kielégítsék. Ez egy öttagú családdal számolva 250 m2-t jelent. Viszont ha az otthoni kertben hatékonyan tervezzük meg az ültetést, akkor ez a terület akár 150 m2-re is lecsökkenthető.
Mivel a házikertben mennyiségileg kevesebb növényt termesztünk, mint a mezőgazdaságban, így azokra jobban oda tudunk figyelni, ezáltal hatékonyabb lesz a rendelkezésre álló terület kihasználása. Fontos, hogy mindenből csak annyit vessünk, amennyire szükségünk van, továbbá teremtsük meg a lehető legoptimálisabb feltételeket a növények számára (pl. folyamatos tápanyagellátás, árnyékmentesség).

Még a legkisebb kertben is érdemes külön helyet kijelölni a veteményes számára. A hely kiválasztásánál figyeljük arra, hogy a lehető legtöbb napfény érje a növényeket, jó legyen a talaj minősége és biztosított legyen a víznyerési lehetőség. Az otthoni kertnek nagy előnye a mezőgazdasággal szemben, hogy az öntözés egyszerűbben megvalósítható (elegendő hozzá egyetlen víztömlő is).
Hirdetés

A kertészkedés során figyeljünk arra, hogy a veteményes mentes legyen a kártevőktől és a kórokozóktól, továbbá ne legyenek benne gyomok. Ha már kialakult a betegség, akkor nehéz segíteni, megelőzni viszont könnyebb.

A művelésnek fontos része a talaj felásása (nagyobb terület esetén felszántása). Ezzel felcserélődik a talaj felső és alsó része, az elhalt növények maradványai a föld alá kerülnek, továbbá a levegő és a víz jobban tudja érni a magokat, ezáltal könnyebben növekednek.

Kis kert esetében tudjuk használni a félárnyékos területeket is növénytermesztésre. Ezekre a helyekre olyan zöldségeket vessünk, melyek kevesebb napfénnyel is beérik. Ilyen pl. a burgonya, a hagyma, a káposzta és a sütőtök.
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - veteményes, hely, terület, tervezés, talaj
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-06-12 07:41:30
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü