Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Sok zöldség esetében öntözés nélkül is nagyon szép termést érhetünk el. Ennek az az oka, hogy minden talajban van nedvesség, illetve rendszeres a harmat, Magyarországon pedig elegendő csapad - Kertészet, faiskola magazin
részletek »

Zöldségtermesztés öntözés nélkül

Kertészet magazin, ami segít abban, hogy még a legkisebb helyen is tudjunk magunknak varázsolni virágokat, növényeket és ezek ápolásához ad hasznos tanácsokat. Legyen az akár a gyep, vagy éppen virágoskert, de haszonnövény is.
Kertészet, faiskola magazin
Itt vagy: Kertészet, faiskola magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Zöldségtermesztés öntözés nélkül
Zöldségtermesztés öntözés nélkül
Sok zöldség esetében öntözés nélkül is nagyon szép termést érhetünk el. Ennek az az oka, hogy minden talajban van nedvesség, illetve rendszeres a harmat, Magyarországon pedig elegendő csapadék is hullik a növénytermesztéshez.
A zöldségtermesztésnél nem a vízhiány okozza a legnagyobb problémát, hanem ha rossz szerkezetű talaj párosul ezzel. Szintén problémát jelenthet, ha erős napsugárzás éri a növényeket.

A leggyakrabban öntözés nélkül termesztett növények a főzőtök, a görögdinnye, a sárgadinnye és a csemegekukorica. Kicsit vízigényesebbek a hagymák, a babok, az uborkák, a paradicsomok és a burgonyák.

Mivel a tavasz és a koranyár az év legcsapadékosabb időszaka, ezért a jó termés szempontjából fontos a korai vetés. Érdemes kettős vetést végezni, ami azt jelenti, hogy az első ültetés után 10 nappal ismét ültetünk a sorok közé. Ezzel védekezhetünk az esetleges fagykárok ellen, illetve biztosabb lesz a csapadék is. A két vetés közül az egészségesebb, illetve a jobban kifejlett növényeket érdemes meghagyni.
Hirdetés

Ha nincs lehetőség öntözésre, akkor helyben érdemes elvetni a magokat. A palántázással szemben ezeknek a növényeknek mélyebbre hatol a gyökere, ahol nedvesebb a talaj, ezáltal több folyadékot tud felvenni. Bár így néhány héttel több a termésidő, viszont szebbek és egészségesebbek lesznek a zöldségeink.

Fontos feladat a gyomok irtása, mivel ezeknek is vízre van szükségük a növekedéshez, amit a mi növényeink elől szívnak el. Ehhez a feladathoz a szakemberek Gramoxonos talajpermetezést javasolnak.

A fák alatt kevesebb vizet kap a növény, mint ha szabadon érné a napsütést. Ennek az az oka, hogy a fák levelei felfogják az esővizet, illetve a harmatot. Ráadásul a fáknak is szükségük van vízre a növekedéshez, így a gyökereik miatt eleve szárazabb talajra számíthatunk.
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - zöldség, öntözés, termés, magok, palánták
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-06-09 07:57:03
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü