Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Ültetési tanácsok képes leírás - Kertészet, faiskola.tlap.hu
részletek »

Ültetési tanácsok - Kertészet, faiskola.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kerteszet.tlap.hu » Ültetési tanácsok
Keresés
Találatok száma - 4 db
Hogyan ültessünk fenyőt és lomblevelű örökzöldet

Hogyan ültessünk fenyőt és lomblevelű örökzöldet

Örökzöld fenyők, fák, cserjék esetében, ha ültetéskor a gyökérzet sérült, mert az eredeti helyéről kiásott, földlabdás növényt ültetünk, akkor a legjobb időszak a telepítésre a tavasz, ezen belül is április első fele. Március vége, április második fele is jó lehet, az évi időjárástól függően. Az üst- gyengébb eredményt ad, sőt néhány fenyőfaj alig ered meg ilyenkor (pl., mamutfenyő). Az őszön belül a szeptember első fele az igazán alkalmas időszak. A lombhullató fák, cserjék, gyümölcsfák számára kedvező novemberi átültetés nagyon kockázatos az örökzöld lombú növényeknél. Edényben nevelt, abba jól belegyökeresedett növényt bármikor el lehet ültetni, fagymentes időben.

Selyemakác ültetése

Selyemakác ültetése

Az Albizia (selyemakác) a szubtrópusi öv északi határán Perzsiától Japánig őshonos faj. Több mint száz faja él Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában. A 18. század óta ismert Amerikában és Európában. A selyemakác 6-10 méteres, gyors növekedésű, ernyő alakú kisebb méretű nyáron virágzó fa, díszfa. Júniustól szeptemberig több hullámban nyílik sokporzós lilásrózsaszín porzószálaktól borzas, illatos, díszes virágcsomói. Virágzáskor a méhek előszeretettel látogatják.

Szabadgyökerű fák ültetése

Szabadgyökerű fák ültetése

Ültetés előtt ássunk egy megfelelő nagyságú gödröt, a gödör aljába kerülhet a szerves trágyával kevert föld, majd kb. 10cm tiszta fel-talaj. A fát függőlegesen a gödörbe helyezzük, majd földdel takarjuk a gyökereket. Ezután óvatosan mozgatva pár cm-t felemeljük a fát, hogy a föld a gyökerek közé is bekerüljön. A szemzés soha ne kerüljön a talajba. A gyökerekre újra földet dobunk és egy vödör vízzel beiszapoljuk a csemetét. Miután a talaj beitta a vizet a maradék földet is ráterítjük a gyökérre, majd öntözőtányért készítünk, amibe újabb 10-15 liter vizet öntünk.

Kertészet, faiskola magazin hírek
Milyen szempontok alapján tervezzük meg a veteményes helyét a házikertben?
Milyen szempontok alapján tervezzük meg... A mezőgazdaságban körülbelül 50 m2 terület szükséges ahhoz, hogy egy átlagos ember évi frisszöldség-szükségletét kielégítsék. Ez egy öttagú családdal számolva 250 m2-t jelent. Viszont ha az otthoni kertben hatékonyan tervezzük meg az ültetést, akkor ez a terület akár 150 m2-re is lecsökkenthető. Mivel a házikertben mennyiségileg kevesebb növényt termesztünk,...
Hogyan építsünk sziklakertet?
Hogyan építsünk sziklakertet? Az építéséhez legalkalmasabb hely a ház körüli rész vagy a terasz. Ennek az az...
A sziklakerti kövek kiválasztása és elrendezése
A sziklakerti kövek kiválasztása és... Először is meg kell vizsgálnunk a területet, ahová létre szeretnénk hozni a...
Télálló pálma elhelyezése, kiültetése

Télálló pálma elhelyezése, kiültetése

Ha kertünkbe szeretnénk kiültetni pálmát azt nagyon kevés fajokkal tehetjük meg. De kertünkbe csak szélvédett és napos helyet válaszunk neki. Semmiképp ne ültessük kertünk dombos részére ahol nagy szélnek lehet kitéve. Túl fiatal növényt ne ültessünk ki kb. 1m kisebb növényt még ne ültessük ki. De ha még nagyobb pálmát, azaz idősebb is annál nagyobb az esély túlélésére. Az ültető gödör legyen jóval szélesebb mint a növény földlabdája. A gödör alján elhelyezhetünk sódert kavics réteget ami könnyebben elvezeti a pangó vizet. A növény körül lévő tányért fa kéreggel boríthatjuk 5-10cm vastagon ami gyűjti a meleget és melegen tartsa a földet.

Tuti menü